Administratiekantoor voor intermediairs
Een backofficedienstverlener kan een administratiekantoor worden voor intermediairs. Dit betekent dat de omzet, afdrachten en loonheffingen via de entiteit van de intermediair lopen, terwijl de backofficedienstverlener alles regelt. Als intermediair dien je te beschikken over de juiste papieren en certificeringen, wat ervoor zorgt dat je meer administratie voert en een licht verhoogd ondernemersrisico hebt in vergelijking met het volledig uitbesteden van je backoffice.
Minderheidsdeelneming in onderneming intermediair
Backofficedienstverleners kunnen zich inkopen in de onderneming van een intermediair of aandelen verkrijgen. Zij maken vervolgens onderdeel uit van de onderneming van de intermediair, waardoor aan de eisen van uitzenden wordt voldaan. Het nadeel hiervan is dat je als intermediair een deel van je zelfstandigheid en zeggenschap opgeeft en deze oplossing wellicht ook juridisch gezien niet helemaal wordt geaccepteerd.
Overname recruiters van inlener
Veel grote partijen verzorgen de payrolling voor klanten met meerdere kandidaten. Zij zullen daarom recruiters overnemen van de inlener, waardoor deze recruiters juridisch gezien in dienst komen bij de uitzender en dezelfde werkzaamheden uitvoeren. De allocatiefunctie komt echter bij het uitzendbureau te liggen. Is er sprake van salariskosten, dan worden deze als HR-advieskosten gefactureerd.
Digitaal sollicitatieplatform voor recruitment
Er zijn backofficepartijen die een online tool bouwen, zodat de backofficedienstverlener in theorie ook de werving en selectie verzorgt en hiermee een totaal uitzendpakket aanbiedt. In de praktijk blijft het uitzendbureau natuurlijk de werving en selectie doen.
Dit digitale sollicitatieplatform voor recruitment borgt de allocatiefunctie. Minister Koolmees heeft deze oplossing echter al in de gaten en is voornemens deze onderuit te halen. Ga je van deze vorm gebruikmaken en wordt het later bestempeld als payrolling? Dan kunnen jouw klanten, en hierdoor ook jij, te maken krijgen met flinke naheffingen. Het is zeer aannemelijk dat er in 2020 gekeken wordt naar de feitelijke situatie: wie werkt waar, wie verloont werknemers en hoe zijn deze plaatsingen tot stand gekomen? Na uitspraak van de rechter zal er jurisprudentie volgen welke leidend wordt voor alle partijen die via dezelfde constructie werken in de branche. Het is dus de vraag of een dergelijke recruitmenttool de allocatiefunctie kan borgen en of dit juridisch zelfs wel noodzakelijk is. De recruitmenttool kan echter wel een prettige hulp zijn bij het verwerken van vacatures en sollicitaties.
De intermediair als agent
Je kunt als agent optreden: dit betekent dat je op een bepaalde manier samenwerkt met een andere partij, zodat je nog steeds onder je eigen naam naar buiten treedt. Hierbij kan de allocatiefunctie en de niet-exclusieve terbeschikkingstelling juridisch gezien bij de backofficedienstverlener komen te liggen.
Alles blijft grotendeels bij hetzelfde
De overheid heeft payrollovereenkomsten een losse juridische positie gegeven: ze zijn geen onderdeel meer van de uitzendovereenkomst. Elke payrollovereenkomst is nieuw en een toevoeging/uitzondering op bestaande reglementen. Normaal gesproken worden kandidaten van intermediairs niet exclusief ter beschikking gesteld bij klanten. Dit betekent dat ze mogen werken waar ze willen, klanten geen eigenaar zijn van deze kandidaten en klanten ook geen functioneringsgesprekken voeren. De WAB-proof oplossing zorgt ervoor dat je kandidaten wel elders kunt plaatsen. De allocatiefunctie wordt vervuld doordat de overeenkomst van opdracht tussen de backofficedienstverlener en de klant tot stand is gekomen in het kader van het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Ongeacht of je hier als intermediair een bijdrage aan hebt geleverd.
Twijfel je over hoe WAB-proof jouw uitzendbureau is?
Laat kosteloos een quick scan uitvoeren door Goodweek. Samen kijken we naar de WAB en jouw uitzendbureau, en geven we je een concurrerende kostprijs voor 2020.
Neem contact met ons op.