Het is fijn om zekerheid te hebben over de samenwerking die je aangaat als opdrachtgever en opdrachtnemer. Tot 1 mei 2016 kon dit met behulp van de VAR. Sindsdien is deze verklaring vervangen door de Wet DBA, met onduidelijkheid en onrust tot gevolg. Daarom wordt de wet vervangen per 1 januari 2020.
De Wet DBA
De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties zou duidelijkheid moeten geven over het volgende: wanneer is er sprake van een relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? Wanneer ben je als opdrachtnemer eigenlijk in dienst?
Het aantal zzp’ers op de arbeidsmarkt groeit enorm. Het kabinet wil met de Wet DBA meer bescherming bieden aan zzp’ers. Een zzp’er stuurt namelijk één factuur, terwijl een werknemer in dienst loon ontvangt inclusief verzekeringen en belastingen. De wet geeft meer houvast aan bedrijven die zich wel aan de regels houden tegenover bedrijven die constructies bedenken om goedkoop aan personeel te komen. Het kabinet is van mening dat zzp’ers en vaste werknemers geen concurrenten dienen te zijn.
Het gevolg?
Met de wet is geprobeerd meer duidelijkheid te geven. Helaas is dit niet gelukt. Voor velen is het nog altijd onduidelijk wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. Daarom wordt nu gewerkt aan nieuwe wet- en regelgeving die begin 2020 in werking moet treden.
In de gaten gehouden
Tot 1 januari 2020 geldt een overgangsperiode. Dit betekent dat de Belastingdienst tot die tijd de Wet DBA niet handhaaft. Als opdrachtgever krijg je dan ook geen naheffing of boete als achteraf blijkt dat een zzp’er toch in loondienst werkte.
Dit geldt niet bij kwaadwillenden: je laat opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid ontstaan of voortbestaan, omdat je weet – of had kunnen weten – dat er sprake is van een dienstbetrekking. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt is veel onvrede over de schijnzelfstandigheid.
In dit geval moet de Belastingdienst altijd het volgende kunnen bewijzen:
- Een (fictieve) dienstbetrekking
- Evidente schijnzelfstandigheid
- Opzettelijke schijnzelfstandigheid
Benieuwd naar hoe dit afloopt?
Houd ons in de gaten. We blijven continu kennis opdoen over de markt en stellen onze lezers graag op de hoogte van nieuwe wijzigingen.
Meer weten over wet- en regelgeving in jouw situatie? Neem contact met ons op of laat je [cp_modal id=”cp_id_a9e5d”]terugbellen[/cp_modal].