De belangrijkste cao-veranderingen
In het kort: de cao wordt beter leesbaar en uitzendkrachten krijgen meer werkzekerheid, een betere rechtspositie en betere begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.
Inlenersbeloning
Het verschil tussen vast personeel en uitzendkrachten wordt nog kleiner. De inlenersbeloning is verbeterd en vergoedingen en declaraties die voor eigen personeel bij de inlener gelden gaan nu ook voor uitzendkrachten in. Denk hierbij aan vergoedingen voor zwaar en fysiek werk, maar ook aan reiskosten. De vakantietoeslag wordt verhoogd naar 8,33% en reisuren van klus naar klus worden voortaan vergoed conform de cao van de inlener.
Dag- en weekcontracten
Een andere grote verandering is dat dag- en weekcontracten niet meer eindeloos kunnen worden herhaald. Met deze minicontracten hadden uitzendkrachten erg weinig rechten en konden de contracten wekelijks worden opgezegd. In de nieuwe cao is ieder volgend uitzendcontract minimaal vier weken geldig.
Betere verdiensten en werkzekerheid
Uitzendkrachten bleven in het verleden vaak op een laag loonniveau hangen, dankzij nieuwe opdrachten en inschalingen. Bij een nieuwe opdracht hoorde vaak een nieuwe inschaling, die doorgaans laag was. In de nieuwe cao is dit straks niet meer mogelijk: alle werkervaringen worden bij elkaar opgeteld, waardoor uitzendkrachten rechtmatig worden beloond. Een stuk eerlijker dus.
Ook kan werkervaring eerder verzilverd worden en komen er betere garanties op inkomenszekerheid bij het wegvallen van uitzendwerk.
Pensioen
Over een nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten moeten nog dit jaar afspraken worden gemaakt. De ABU- en NBBU-leden hebben al ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Momenteel bouwen de meeste uitzendkrachten het eerste half jaar nog geen pensioen op. Ook hier zijn niet alle leden het momenteel mee eens.
Ingangsdatum cao
Op 30 december 2019 gaat de nieuwe cao in. Een aantal wijzigingen worden al op 1 september 2019 doorgevoerd. Om welke wijzigingen het precies gaat, is nog niet bekend.
Wat ga jij als uitzendbureau merken?
Het onderlinge verschil tussen personeel in loondienst en uitzendkrachten wordt steeds kleiner. Dit is een goede verandering voor uitzendkrachten, die er wel echt op vooruitgaan. De prijs voor flexibiliteit gaat echter wel omhoog: de nieuwe cao-ontwikkelingen, gecombineerd met de wet WAB, zorgen ervoor dat elke vorm van flexibiliteit wat duurder wordt.
Door deze ontwikkelingen kunnen andere vormen van flex wellicht interessanter worden voor jou als intermediair.
Benieuwd hoe jij als intermediair de kosten laag kan houden?
Wij gaan graag inhoudelijk het gesprek met je aan! Wij vinden dat iedereen een goede week verdient: jouw uitzendkrachten én jij als uitzendbureau. Neem contact met ons op.