Voor velen klinkt het aantrekkelijk: payrolling. Geen gedoe met loonverwerking, loonbelasting, sociale premies en andere administratieve rompslomp. Je ervaart meer flexibiliteit en loopt minder financiële risico’s. Per 1 januari 2020 verandert de wet en is payrolling niet meer hetzelfde. Wat verandert er dan?
Payrolling in het kort
Payrolling is een vorm van flexibele arbeid. Het juridisch werkgeverschap wordt van jou – als uitzendbureau of werkgever – overgenomen. Dit betekent dat alle administratieve handelingen door een payrollbedrijf worden verzorgd. Denk aan arbeidsovereenkomsten, loondoorbetalingen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, jaaropgaven, ontslagprocedures, salarisadministratie en het verwerken van cao- en wetswijzigingen.
Belangrijke zaken bepaal jij als intermediair of werkgever zelf; er verandert niets op de werkvloer. Je werft nieuwe kandidaten, bepaalt zelf de hoogte van het salaris en voert functioneringsgesprekken. Juist dit laatste wordt belangrijk in 2020 en bepaalt of je te maken hebt met payrolling of uitzenden.
Uitzenden in het kort
Er is sprake van uitzenden als je als uitzendwerkgever de allocatiefunctie hebt én er geen sprake is van exclusieve terbeschikkingstelling.
De allocatiefunctie
De allocatiefunctie is van toepassing op uitzendwerkgevers die actief vraag en aanbod van (tijdelijke) arbeid bij elkaar brengen door actief (flex)medewerkers en inleners te werven. Als uitzendwerkgever stel je vervolgens de (flex)medewerkers ter beschikking aan de inlener of aan verschillende inleners. Belangrijk hierin is het woord ‘actief’: je dient zelf medewerkers en inleners te werven en selecteren, zonder bemoeienis van een derde. Ook mogen (flex)medewerkers nog niet eerder in dienst zijn geweest bij de inlener.
Exclusieve terbeschikkingstelling
Er is sprake van exclusieve terbeschikkingstelling als (flex)medewerkers bij één inlener ter beschikking worden gesteld en zij ook toestemming van deze inlener nodig hebben om bij andere inleners ter beschikking gesteld te worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld afspraken die zijn gemaakt tussen de juridisch werkgever en de inlener, een bepaalde duur van de terbeschikkingstelling en eventuele bemoeienis van de inlener met het personeelsbeleid.
Backoffice dienstverlening van Goodweek
Goodweek is geen payrollbedrijf: we bieden de meest complete backoffice dienstverlening voor intermediairs. We hebben een actieve rol in de samenwerking met aangesloten intermediairs en zorgen ervoor dat alle (flex)medewerkers tewerkgesteld zijn middels het samenbrengen van vraag en en aanbod. Ook is exclusieve terbeschikkingstelling niet op onze dienstverlening van toepassing. Wij stellen al onze (flex)medewerkers middels een uitzendovereenkomst ter beschikking.
Onze backoffice voordelen op een rij:
- Vooraf inzicht in je kosten
- Periodiek één overzichtelijke factuur
- Geen arbeidsrechtelijke risico’s rondom ziekte en verzuim
- Zet medewerkers tot 5,5 jaar flexibel in
- Altijd actueel hr-beleid
- Zekerheid voor jouw werkgevers en werknemers
Bij Goodweek vinden we dat iedereen een goede week verdient – ook jij. Daarom zetten we hoog in op persoonlijke aandacht; de flexbranche blijft immers mensenwerk. Ongeacht de hoeveelheid technologie die we toepassen.
Let’s have a good week
Krijg vooraf inzicht in je kosten. Beheer eenvoudig je documenten, opdrachtgevers en kandidaten. En regel je urenregistratie zoals jij dat wilt. Neem contact met ons op.