Steeds meer Nederlanders lijken van elke week een goede week te maken: de werkloosheid loopt terug in Nederland. De keerzijde van deze medaille? Het aantal oneerlijke arbeidspraktijken stijgt gestaag. Dit blijkt uit het jaarverslag 2018 van de Inspectie SZW.
Toenemende krapte op de arbeidsmarkt
Het aantal vacatures heeft een recordniveau bereikt: 277.000. Terwijl het werkloosheidspercentage momenteel op 3,4% ligt. Werkgevers zitten te springen om personeel en dat gaat gepaard met oneerlijke arbeidspraktijken voor werknemers, zoals onderbetaling en het inhuren van buitenlandse werknemers zonder vergunning.
Het goedkoper maken van arbeid
De Inspectie SZW heeft het afgelopen jaar bij meer dan de helft van inspecties overtredingen geconstateerd op het gebied van gezond, veilig of eerlijk werk. Hierna bleken veel regels beter te worden nageleefd: 70 tot 90 procent van de bedrijven die daarna opnieuw zijn geïnspecteerd hebben hun regels aangescherpt.
Meer arbeidsongevallen
Het blijkt dat werknemers steeds vaker betrokken zijn bij ernstige ongevallen op het werk: het aantal meldingen steeg met 4% in 2018 en bij 70 arbeidsongevallen vielen maar liefst 71 dodelijke slachtoffers. De meeste ongevallen vonden plaats in de bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.
Meer klachten
Het aantal klachten dat bij de Inspectie SZW is gemeld steeg ook flink, met 7,5%. Deze klachten gaan grotendeels over oneerlijk werk, zoals onderbetaling of werknemers die zonder vergunning in Nederland werken. Sommige werkgevers proberen via schijnconstructies de kosten van arbeid te verlagen: ze zoeken de randen van de wet op of gaan daar bewust overheen. Soms worden er ook legale, maar eigenlijk onwenselijke, constructies bedacht waar uiteindelijk werknemers de dupe van zijn.
Niet naleven van cao-bepalingen
Tijdens inspecties is ook aan het licht gekomen dat cao-bepalingen vaak niet goed worden nageleefd. Hiervoor zijn verschillende constructies mogelijk. Zo kunnen werkgevers hun werknemers bijvoorbeeld via contracting laten werken, zodat zij een lager loon krijgen dan volgens de cao moet. Ook is er door de Inspectie ZSW gekeken naar constructies met postbus- en payrollbedrijven in het buitenland.
Gezond, veilig en eerlijk werk voor iedereen
Wij vinden dat iedereen een goede week verdient: intermediairs, werkgevers en werknemers. Daar doen wij dan ook alles aan. We streven naar een hoge kwaliteit in onze dienstverlening en in onze service. We belonen medewerkers altijd conform cao en kunnen je adviseren over veilig en gezond werken. Ook laten we ons tweemaal per jaar screenen door gecertificeerde instellingen. Samen zorgen we voor een betere veiligheidscultuur op de werkvloer.
Het volledige jaarverslag lezen?
Je kunt het complete verslag downloaden op de website van Inspectie SZW.
Are you ready for a good week? Neem contact met ons op of laat je terugbellen. Samen zorgen we ervoor dat jij en jouw medewerkers meer vrijheid, zekerheid en gemak ervaren.