Vanaf 2 augustus 2022 is er een nieuwe regeling voor ouders met een arbeidsovereenkomst, namelijk betaald ouderschapsverlof. Maar wat houdt deze regeling nu precies in? Hebben uitzendkrachten hier ook recht op? En welke andere regelingen hebben we nog meer? In deze blog geven we graag antwoord op bovenstaande vragen.
De nieuwe regeling, betaald ouderschapsverlof, is inmiddels van kracht en is in het leven geroepen om de ouders meer tijd te geven om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en om bewust keuzes te kunnen maken over de verdeling van werken en zorgen.
9 weken betaald ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Deze uitkering is 70% van het dagloon. Wat zijn de voorwaarden van deze nieuwe regeling?
o Het betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 weken
o Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen, bijvoorbeeld één dag per week of een aantal uur per dag. Over de invulling van het verlof kan de werknemer met de werkgever in gesprek gaan
o Ouders moeten het betaald verlof binnen 1 jaar na de geboorte van het kind opnemen. Of binnen 1 jaar naar opname in het gezin, als het om een adoptie of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is
o Niet opgenomen weken betaald ouderschapsverlof kunnen ouders nog opnemen als onbetaald ouderschapsverlof
Alle ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen aanspraak maken op de regeling betaald ouderschapsverlof. Dus als beide ouders een arbeidsovereenkomst hebben, kunnen ook beide ouders gebruik maken van deze nieuwe regeling. We spreken hier over alle ouders, dit betekent dus ook als je werkzaam bent als uitzendkracht.
Andere regelingen
De regeling betaald ouderschapsverlof is een uitbreiding van het ouderschapsverlof. Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van de werkweek. Nu kun je er dus voor kiezen om van deze 26 werkweken, 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen binnen één jaar na de geboorte van het kind.
Sinds 2019 kun je als partner geboorteverlof opnemen. Het geboorteverlof voor partners die in loondienst werken is eenmaal het aantal werkuren per week. De werknemer kan de verlofdagen naar eigen inzicht opnemen, maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind. De werkgever betaalt het loon tijdens het geboorteverlof volledig door.
Tenslotte is sinds juli 2020 het aanvullend geboorteverlof opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Het aanvullend geboorteverlof kun je opnemen als je een arbeidsovereenkomst hebt en je partner pas bevallen is. Dit verlof is maximaal 5 weken. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de werknemer géén salaris, maar een uitkering van het UWV. Deze uitkering is 70% van het dagloon. Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden van de geboorte van het kind worden opgenomen en na opname van het geboorteverlof van 1 week.