De uitzendbranche groeit hard. Meer en meer mensen hebben een baan via een uitzendbureau. De maatschappelijke waarde van uitzendwerk voor de arbeidsmarkt wordt dus steeds groter. Dit blijkt ook uit de publicatie van de Uitzendmonitor 2018.
De uitzendbranche groeit hard. Meer en meer mensen hebben een baan via een uitzendbureau. De maatschappelijke waarde van uitzendwerk voor de arbeidsmarkt wordt dus steeds groter. Dit blijkt ook uit de publicatie van de Uitzendmonitor 2018.
De Uitzendmonitor geeft inzicht in de ontwikkeling van uitzendwerk en de rol van de branche op de arbeidsmarkt. In elke Uitzendmonitor worden cijfers van het CBS gecombineerd met cijfers van de Polisadministratie van het UWV. Zowel uitzendbanen als uitzendkrachten worden gedurende enkele jaren gevolgd. De cijfers in de Uitzendmonitor 2018 tonen de belangrijkste trends van 2007 tot en met 2017.
In 2017 waren er maar liefst 856.638 uitzendkrachten aan het werk, met 160 verschillende nationaliteiten. Een mooie weerspiegeling van de maatschappij dus. Dit aantal is vergelijkbaar met het niveau van 2008, voordat de crisis uitbrak. Hieronder vallen alle uitzendkrachten: zowel fulltimers als studenten met een bijbaantje.
Het aantal 45-plussers is in tien jaar tijd verdubbeld naar bijna 200.000. Ook blijken zij sneller nieuw werk te vinden na werkloosheid: 6 op de 10 ouderen is binnen een jaar weer aan het werk.
De uitzendperiode bestaat uit het aantal uren per week en de periode waarin dat gebeurt. De gemiddelde duur van deze uitzendperiode in 2017 is 137 dagen. Het aantal uitzendkrachten dat fulltime werkt is 22%. Zo’n tien jaar geleden lag dit nog op 13%. Daarnaast wordt uitzendwerk ook duurzamer: voor 7 op de 10 uitzendkrachten is hun uitzendwerk hun hoofdactiviteit en ongeveer de helft heeft een contract van 36 uur of meer.
Hoe snel vinden uitzendkrachten een nieuwe baan als ze werkloos zijn geworden? Heel snel! Vier op de tien vindt binnen een maand al een nieuwe baan. De helft daarvan doet dit in samenwerking met een uitzendbureau. Ongeveer twee derde is nog altijd aan het werk na de uitzendperiode. Dit kan zijn in een uitzendbaan (22%), via een tijdelijk contract (23%), via een vast contract (16%) of als oproepkracht (7%).
Mensen die werkloos worden kunnen een Werkloosheidsuitkering aanvragen. Deze tijdelijke uitkering vangt het verlies aan inkomen op tussen twee banen. Van alle mensen die in de WW zitten en binnen een jaar werk vinden, doet 32% dat via een uitzendbureau. Zo’n 29% stroomt vanuit een uitzendbaan de WW in: het percentage dat vanuit de WW naar een uitzendbaan stroomt is gelukkig veel hoger. Driekwart van de uitzendkrachten die vervolgens een uitzendbaan heeft gevonden, werkt na 3 jaar nog steeds.
Je kunt het complete onderzoek downloaden op de website van ABU.
Wij vinden dat iedereen een goede week verdient. Benieuwd hoe dat er voor jou uitziet? Neem contact met ons op of laat je [cp_modal id=”cp_id_a9e5d”]terugbellen[/cp_modal].