Met de ET-regeling wordt werken in Nederland voor buitenlandse werknemers aantrekkelijker. En dat is nodig: er is in Nederland een behoorlijk tekort aan werknemers in bepaalde sectoren. Wat is de ET-regeling en hoe werkt het precies?
Met de ET-regeling wordt werken in Nederland voor buitenlandse werknemers aantrekkelijker. En dat is nodig: er is in Nederland een behoorlijk tekort aan werknemers in bepaalde sectoren. Wat is de ET-regeling en hoe werkt het precies?
De ET-regeling is een aparte regelgeving voor buitenlandse medewerkers in de uitzendbranche. Zowel medewerkers als ondernemers kunnen hier flink voordeel uit halen. ET is de afkorting voor extraterritoriaal en de regeling is speciaal in het leven geroepen voor in het buitenland wonende medewerkers die tijdelijk in Nederland werken.
Buitenlandse werknemers hebben vaak extra kosten, zoals dubbele woonlasten en hogere reiskosten. Met de ET-regeling wordt hen tegemoetgekomen. Als werkgever houd je een deel van het brutoloon in dat vervolgens netto aan de medewerker wordt uitbetaald. Zo houd je als werknemer een hoger nettoloon over.
De ET-regeling bestaat uit drie componenten die je bruto mag uitruilen en vervolgens netto kunt vergoeden.
Als werkgever mag je bovenstaande kosten wekelijks uitruilen en netto vergoeden.
Om gebruik te maken van de ET-regeling, dient dit vooraf schriftelijk overeengekomen te zijn via de uitzendovereenkomst van je medewerker. Belangrijk is dat de medewerker in het buitenland is gerekruteerd en dat het loon na uitruil niet lager mag zijn dan het Nederlands wettelijk minimumloon, tenzij de huisvesting SNF-gecertificeerd is.
Verder gelden de volgende voorwaarden op de ET-regeling:
Het deel van het loon dat is uitgeruild heeft geen invloed op de grondslag van het overwerkloon en de toeslag voor onregelmatige werktijden. Ook bouwen medewerkers geen pensioen en reserveringen, zoals vakantietoeslag, vakantiedagen en kort verzuim, op over het uitgeruilde deel van het loon. Dit wordt wel opgebouwd over het verlaagde brutoloon.
De ET-regeling heeft zowel voor- als nadelen voor de buitenlandse medewerker en Nederlandse werkgever.
Voordelen
Medewerkers houden netto meer geld over, omdat je geen inkomstenbelasting betaalt over het uitgeruilde loon.
De werkgeverslasten zijn in verhouding lager, omdat er wordt uitgeruild op het brutoloon.
Nadelen
Medewerkers bouwen lagere sociale premies op.
Medewerkers bouwen geen reserveringen op over het uitgeruilde deel.
Medewerkers bouwen geen pensioen op over het uitgeruilde deel.
Wij vinden dat iedereen een goede week verdient en met de ET-regeling is dat helemaal mogelijk voor buitenlandse medewerkers. Waarom kiezen voor Goodweek?
Are you ready for a good week? Neem contact met ons op of laat je terugbellen. Samen zorgen we ervoor dat jij en jouw medewerkers meer vrijheid, zekerheid en gemak ervaren.