We gaan het nog een keer zeggen, 2020 was een heftig jaar. De uitzendbranche is dan ook hard geraakt door het coronavirus. Echter stelt ING ook dat deze branche snel kan herstellen zodra de economie weer aantrekt. Deze situatie biedt daarbij ook kansen voor de flexbranche.
Op basis van CBS-cijfers en ramingen van ING Economisch Bureau is de flexbranche afgelopen jaar met -15% in volume (uitzenduren) gekrompen. Zij verwachten echter dat de flexbranche in 2021 een krachtig herstel laat zien en de volumegroei kan weer oplopen tot +10%. ING wijst er wel op dat de onzekerheidsmarge rondom haar ramingen groot zijn door de onzekerheid over het verloop van de coronacrisis.
Uitdagingen flexbranche
Naast de coronacrisis heeft de flexbranche te maken met een aantal uitdagingen. Zo is door de WAB het inhuren van flexibel personeel een stuk duurder geworden. Hoewel een flexibele schil voor veel bedrijven van belang is en van belang blijft, is de vraag in hoeverre zij bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor flexibiliteit.
Daarnaast komt er mogelijk in de loop van 2021 een nieuwere en strengere regelgeving om flexwerkers beter te beschermen en een gelijker speelveld op de arbeidsmarkt te creëren. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om het uitzendbeding op 26 weken te maximeren in plaats van de huidige 78 weken. Dit is een aanbeveling die niet positief zal zijn voor de uitzendbranche.
Kansen flexbranche
Buiten deze uitdagingen biedt de huidige situatie ook kansen.
• De spanning op de arbeidsmarkt neemt af
In 2019 en begin 2020 kampte de flexbranche nog met een krappe arbeidsmarkt. Deze spanning is in de loop van 2020 door de coronacrisis in een rap tempo afgenomen. Zo waren er eind mei 2019 met 1,1 werklozen per openstaande vacature bijna evenveel vacatures als werklozen. Voor uitzendorganisaties maakte het dat moeilijk om aan voldoende geschikte uitzendkrachten te komen. Inmiddels is dit flink veranderd en met de oplopende werkeloosheid zal de spanning op de arbeidsmarkt in 2021 nog verder afnemen. De kans om dan geschikte uitzendkrachten te vinden wordt aanzienlijk groter. Vanuit onze online software biedt Goodweek de mogelijkheid om een vacature te multiposten op veel verschillende vacaturebanken. Kandidaten die op de vacature solliciteren kun je dan direct in de database aanmaken. Zo vind jij nog sneller die ene geschikte kandidaat voor jouw vacatures.
• Grotere flexibele schil
Voor veel bedrijven is de flexibele schil in de coronatijd hun redding geweest. Uit de conjunctuur enquête van het CBS blijkt dat ook in de toekomst de behoefte aan een flexibele schil blijft bestaan of dan wel groter wordt. Eén op de zeven bedrijven heeft aangegeven dat ze juist vanwege de coronacrisis een flexibeler bestand willen opbouwen. Dit maakt een bedrijf wendbaarder doordat ze sneller in personeel kunnen op- en afschalen wanneer dat nodig blijkt te zijn.
• Omscholing
Door het coronavirus gaat er bepaald werk veranderen of verdwijnt zelfs in zijn geheel. Omscholing en het van werk naar werk begeleiden van uitzendkrachten wordt steeds belangrijker. Voor een uitzendorganisatie liggen hier kansen wanneer er oog is voor aansluiting vraag en aanbod. Sectoren, zoals de horeca en toerisme zijn hard geraakt, terwijl er anderzijds sectoren zijn die nu juist behoefte hebben aan extra mensen om aan de toegenomen vraag te voldoen, bijvoorbeeld supermarkten en pakketbezorging. Daarnaast bieden, los van de effecten van corona, ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel volgens Randstad. Uitzendorganisaties hebben de data en kennis om met uitzendkrachten te kijken waar hun perspectief op werk ligt en hoe ze daar kunnen komen. Dit kan met coaching of bijvoorbeeld een relevante opleiding of training. Zo blijven flexkrachten ook in de toekomst aansluiting vinden op de arbeidsmarkt en hoeven ze niet aan de zijlijn komen te staan. Ben jij ook benieuwd wat de meest kansrijke banen per vakgebied zijn? Hou dan onze LinkedIn pagina in de gaten, https://www.linkedin.com/company/35673326/.
Kortom, de onzekerheid houdt deze sector in zijn greep. Hoewel de sector naar verwachting in 2021 een krachtig herstel laat zien, zal de flexbranche vanwege alle huidige ontwikkelen en onzekerheden in 2021 nog niet terug zijn op het niveau voor de coronacrisis begon. Echter zetten we zeker een stap in de goede richting.