Minister Koolmees heeft een ‘spoorboekje’ gepubliceerd voor de Eerste Kamer met maatregelen voor meer evenwicht tussen vast en flexibel werk op de arbeidsmarkt. Wij leggen je uit wat dat specifiek betekent voor de samenwerking tussen opdrachtgevers en zzp’ers.
De Wet arbeidsmarkt in balans
De arbeidsmarkt vraagt om onderhoud: teveel mensen vinden hun plek niet meer op de arbeidsmarkt. Minister Koolmees wil dat meer werkenden zekerheid krijgen en tegelijkertijd flexwerk mogelijk blijft. Met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is het doel het verkleinen van de kloof tussen ‘vast’ en ‘flex’. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 januari 2020 in werking treedt.
Het ‘spoorboekje’ is een brief van acht kantjes, met onderwerpen die belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt. Hierin wordt de Wet arbeidsmarkt in balans vergeleken met alle andere lopende voorstellen voor de arbeidsmarkt. Op 24 mei is het ‘spoorboekje’ bij de Eerste Kamer aangeleverd.
Schijnzelfstandigen
Met ingang van de Wab rees de vraag of het aantal schijnzelfstandigen nog meer gaat toenemen. Het wordt voor werkgevers namelijk aantrekkelijker om mensen in vaste dienstbetrekking te nemen, doordat de kostenverschillen tussen vaste en flexibele contracten worden verkleind. Flexibele arbeid wordt dus duurder. Anderzijds is er een risico dat deze nieuwe maatregelen juist zullen leiden tot een toename van zzp’ers en ook het aantal schijnzelfstandigen.
Maatregelen tegen schijnzelfstandigheid
De gezagsverhouding speelt een grote rol in het bepalen van schijnzelfstandigheid: dit criterium is per 1 januari 2019 verduidelijkt in het handboek loonheffingen. Op basis van deze richtlijnen wordt er momenteel gewerkt aan het uitwerken van een webmodule die opdrachtgevers kunnen invullen. Op basis hiervan krijgen opdrachtgevers een opdrachtgeversverklaring waaruit blijkt dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Naar verwachting is deze webmodule begin 2020 gereed.
Inspectie SZW in actie
Inspectie SZW is momenteel al bezig met het opsporen en beboeten van schijnzelfstandigheid op de arbeidsmarkt. Tot aan 2023 is hiervoor 50 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast wordt het belastingstelsel hervormd: aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, worden langzaamaan afgebouwd naar het basistarief. De eerste zetten worden begin januari 2020 gedaan.
Modelovereenkomst in samenspraak met de Belastingdienst
Bij Goodweek vinden we dat iedereen een goede week verdient. Daarom hebben wij graag alles gewoon goed geregeld voor opdrachtgevers en zzp’ers. Goedgekeurde modelovereenkomsten zijn key in het inhuren van zzp’ers en het voorkomen van schijnzelfstandigheid.
Wij maken alleen gebruik van modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst: zo zorgen we ervoor dat je als zzp’er en opdrachtgever altijd de juiste overeenkomst ondertekent. Ook voorkomen we hiermee schijnzelfstandigheid en wordt het risico op boetes weggenomen.
Wat betekent samenwerken met Goodweek voor jou?
- Alles geregeld volgens de laatste wet- en regelgeving
- Gezagsverhouding check & de juiste modelovereenkomst
- Controle op het benodigd aantal opdrachtgevers van zzp’ers
- Worldwide access tot jouw overeenkomsten en gegevens
- De scherpste Goodweek tarieven
Zorgeloos zzp’ers inhuren? Zorgeloos aan de slag bij opdrachtgevers? Wij regelen jouw juridische, administratieve en financiële zaken in één overzichtelijk platform.
Get ready for a good week. Neem contact met ons op of laat je terugbellen.