Goodweek_Logo_WitGoodweek_Logo_WitGoodweekGoodweek_Logo_Wit
  • Home
  • Diensten
    • Backoffice uitbesteden
    • Top-level partnership
    • Factoring
    • Salarisadministratie
    • All-in-one software
  • Kennisbank
    • Blogs
    • FAQ
    • Certificeringen & downloads
  • Over ons
    • Meet the team
    • Vacatures
  • Contact
  • Inloggen
  • Home
  • Diensten
    • Backoffice uitbesteden
    • Top-level partnership
    • Factoring
    • Salarisadministratie
    • All-in-one software
  • Kennisbank
    • Blogs
    • FAQ
    • Certificeringen & downloads
  • Over ons
    • Meet the team
    • Vacatures
  • Contact
  • Inloggen
✕
Les over freelance zzp interim

Les over freelance zzp interim

6 vormen van tijdelijke inhuur en de verschillen Lees hier alles over de verschillen tussen interim zzp'ers, freelancers en andere vormen van inhuur
  1. Home
  2. Blog
  3. 6 vormen van tijdelijke inhuur en de verschillen

Interimmer, zzp-er, zp-er, detachering, uitzendkracht of toch een freelancer? Je kan eventueel ook nog gaan voor een flexer, midlancer, employeneur of payroller. Of is het toch handiger iemand vast in dienst te nemen?

De zoektocht naar flexibel personeel is niet makkelijk: je hebt zoveel vormen. Wie doet nu eigenlijk wat en welke rechtsvorm zit daaraan vast. Inmiddels zijn er ontzettend veel termen op de markt als het gaat om ‘tijdelijk’ werk. Het lijkt allemaal op elkaar, maar toch zijn er grote verschillen. En ook enkele termen die in onze ogen de waarheid wat verbloemen.

Geen zorgen: Goodweek brengt je duidelijkheid! Laten we elke term onder de loep nemen. Zo weet jij voortaan precies wat er wordt bedoeld en bij welke situatie dit de beste optie is.

Dit bekijken we per term:
1.Wat betekent dit juridisch/feitelijk nou eigenlijk?
2.Wat betekent dit in de volksmond?

Laten we beginnen:

Vrouw-lunch-telefoon

Interim, interimmer, ad interim, a.i

(de; m; meervoud: interimmers) 1 iem. die ergens tijdelijk werkt, m.n. interim-manager 2 (België) uitzendkracht

Interim feitelijk

Interim is letterlijk vertaald ’tijdelijk’. Alle vormen waarbij van tevoren wordt afgesproken dat de werkzaamheden van tijdelijke duur zijn, zijn interim. Vaak zie je in functienamen dat a.i. wordt gebruikt, een afkorting van ad interim. Dit doe je als je tijdelijk een rol opvult, bijvoorbeeld als Online Marketeer a.i. Deze marketeer is dan een interimmer. Wel is het zo dat hier nog elke juridische vorm achter kan zitten. Deze persoon kan dit bijvoorbeeld in loondienst zijn of de werkzaamheden verrichten als zelfstandig ondernemer. Dat laatste is in de praktijk het meest gebruikelijk.

Interim in de volksmond

De term interim of interimmer wordt vaak gebruikt voor tijdelijke hoge posities binnen grote ondernemingen. De meest gehanteerde functie is Interim Manager: een manager die tijdelijk wordt ingehuurd om orde op zaken te stellen. Een bouwvakker die zichzelf verhuurt, noemt zich over het algemeen niet snel een interimmer.

Good to know

✔ Interim zegt niets over de juridische vorm van het onderliggende contract
✔ Interim wordt in de volksmond vaak gebruikt voor hogere posities

Zzp, zp, freelance

zzp’er (de; m,v; meervoud: zzp’ers) 1 afkorting van: zelfstandige zonder personeel (iem. die als ondernemer werkt zonder anderen in dienst te hebben)
zp (staat niet in het woordenboek) 1 afkorting van: zelfstandige professional
free·lance (bijwoord) 1 freelance werken zonder dienstverband

Zzp, zp & freelance feitelijk

Hier komt voor de meeste lezers een verassing omdat er een groot contrast zit tussen wat deze begrippen feitelijk betekenen en hoe ze in de volksmond gebruikt worden. Feitelijk gezien zijn de begrippen geen rechtsvormen: ze geven aan dat de persoon in kwestie zelfstandig een opdracht uitvoert voor een opdrachtgever.
Zodra iemand zich inschrijft bij de KvK (Kamer van Koophandel) bepaalt de Belastingdienst op basis van verwachtingen en later op basis van omzet, of deze persoon zich mag kwalificeren als werknemer, ondernemer (zzp’er) of resultaatgenieter (freelancer).
De belastingdienst gebruikt de term freelance voor resultaatgenieters. bijv: iemand die naast zijn huidige baan nog een paar diensten levert, zoals een fotograaf of copywriter en hiermee niet voldoende verdiend om als ondernemer gezien te worden door de Belastingsdienst. Freelancers hebben dus geen ondernemersvoordelen en hoeven niet ingeschreven te staan bij de Kvk.
Mocht je een freelancer inhuren kun je er ook voor kiezen een fictief dienstverband aan te gaan, je draagt dan de loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) af via de opting-in-regeling van de Belastingdienst. Hiermee sluit je uit dat je naheffingen krijgt, mocht de belastingdienst bepalen dat de overeenkomst een schijnconstructie was.
Zzp wordt door de Belastingsdienst gebruikt voor zelfstandig ondernemers zonder personeel. (Dit kunnen zowel eenmanszaken als BV’s zijn)
Zp is een term die door de Belastingdienst niet gebruikt wordt en feitelijk niet gedefinieerd is.

Zzp, zp & freelance in de volksmond

In de markt zie je dat veel zelfstandig ondernemers die zichzelf verhuren voor hbo+ functies op interim basis, zichzelf freelancers of zp’er noemen. Dit staat dus haaks op wat de Belastingdienst hanteert, omdat deze “freelancers” die je tegenwoordig overal tegenkomt, wel degelijk zelfstandig ondernemers zijn. Ze houden zich niet aan de definitie van de belastingdienst.

Zelfstandig ondernemers die zichzelf verhuren voor fysieke opdrachten. (bouw, metaal etc) noemen zich vaak wel zzp’ers. Dit zijn over het algemeen de zelfstandig ondernemers die praktischer (mbo 1,2) geschoold zijn.
Je ziet dus dat de feitelijke definities nauwelijks worden nageleefd bij de hbo+ opdrachten. Een Interim Manager bij Unilever is net zo goed een zzp’er als dat een IJzerdraadvlechter die zelfstandig een opdracht voor BAM uitvoert is. Echter hoor je de interim manager vaker zichzelf een freelancer noemen en de Ijzerdraadvlechter wel de term zzp gebruiken.

Good to be careful

Doordat deze termen geen eenduidige (wettelijke) definitie hebben, wordt er ook misbruik van gemaakt. Zo zijn er ook bedrijven die freelance banen aanbieden met een loondienst constructie. Dit is natuurlijk een leuke marketingverpakking, maar juridisch gezien gewoon een ander woord voor detachering of zelfs een uitzendconstructie. (fase A met beding).

Let bij deze constructies goed op of de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn en welke zekerheid wordt geboden ten aanzien van de looptijd. Vraag jezelf ook af onder welke voorwaarden het bureau tussentijds de opdracht kan beëindigen.

Is dit niet aantrekkelijk? Dan raden wij je aan voor jezelf te beginnen en een goede bemiddelaar te zoeken. Dit hoeft overigens maar €5,- tot €10,- van je uurtarief te kosten.

Flexer, midlancer, employeneur

Flexer: Het woord ‘Flexer’ komt niet voor in de vanDale.
​Midlancer: Het woord ‘Midlancer’ komt niet voor in de vanDale.
Employeneur: Het woord ‘Employeneur’ komt niet voor in de vanDale.

Flexer, midlancer & employeneur feitelijk

Deze termen zijn redelijk nieuw en echt in opkomst. Het is feitelijk een detachering, maar dan met een flexibel verloningssysteem. Dit heeft zowel zijn voor- als nadelen. Elke partij hanteert hierbij haar eigen voorwaarden. Er is nog geen definitie bepaald voor deze vormen van flexibel werk.

Flexer, midlancer & employeneur in de volksmond

Over het algemeen is deze constructie juridisch vergelijkbaar met een detacheringsconstructie, het wordt echter in de markt gezet als zelfstandig ondernemen vanuit loondienst. Hierbij benoemen de partijen de voordelen van zelfstandig ondernemen, zoals keuzevrijheid in opdrachten en tarief en niet de nadelen zoals zonder opdracht zitten of een dure arbeidsongeschikheid verzekering.
In de meeste gevallen krijgt de “midlancer” (laten we het even midlancer noemen) een (laag) basisloon, met daarnaast 30% tot 70% van het uurtarief op declarabele uren als bonus. Of de midlancer zelf op zoek gaat naar opdrachten is afhankelijk van de organisatie waarbij deze in dienst komt.
Mocht de midlancer zonder opdracht zitten, dan krijgt hij/zij gewoon maandelijks uitbetaald en wordt er een schuld opgebouwd die weer ge-int wordt van de toekomstige bonussen. Dit is overigens niet altijd het geval.
Wij hebben een aantal mensen die werkzaam zijn via een dergelijke constructie geïnterviewd: zij geven aan ongeveer evenveel te verdienen als in loondienst. In de maanden dat ze zonder opdracht zitten verdienen ze minder, terwijl ze anders weer bovengemiddeld verdienen.
 Voordelen:
✔Nooit zonder inkomen t.o.v. zelfstandig ondernemen
✔ Recht op ziektekosten en verzekerd bij arbeidsongeschiktheid
Nadelen:
X Hypotheek gebaseerd op basisloon (vaak vergelijkbaar met WW)
X Geen vrijheid in ondernemen
X Niet meer als zzp’er voor deze opdrachtgevers kunnen werken
Vaak wordt deze manier van flexibel werken gekozen door mensen die de stap naar ondernemen nog niet aandurven. Een groot nadeel hiervan is dat je niet meer als zelfstandig ondernemer aan de slag mag gaan bij de opdrachtgevers waarbij je in deze constructie hebt gezeten. Dit wordt door de Belastingdienst namelijk gezien als schijnzelfstandigheid/draaideur constructie.

 

Uitzendkracht

 

uit·zend·kracht (de; m,v; meervoud: uitzendkrachten) 1 door een uitzendbureau geplaatste werknemer

Detachering, Deta, Deta-vast

Detachering (de; zelfst.naamw. (v.) 1 het tijdelijk elders laten werken

Uitzendkracht

Een uitzendkracht is een werknemer die na bemiddeling door en via een uitzendbureau voor een inlenend bedrijf werkt. Bijvoorbeeld bij vervanging van zieke werknemers of zwangerschapverlof. De uitzendkracht is in dienst van het uitzendbureau, maar verricht arbeid onder toezicht en leiding van het inlenende bedrijf.
Een uitzendkracht werkt op basis van een uitzendovereenkomst: een arbeidscontract tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. In de uitzendovereenkomst kan een uitzendbeding worden opgenomen.
Dit beding zorgt ervoor dat de aanzeggingstermijn van beëindiging relatief snel opgezegd kan worden. Voor nu is deze termijn nog verschillend voor de ABU- en NBBU-cao. Cao’s die momenteel worden gehanteerd in de uitzendbranche. Met ingang van 2020 wordt deze termijn voor beide cao’s gelijk en moet er bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding minimaal 10 werkdagen van tevoren worden aangezegd als de terbeschikkingstelling meer dan 26 gewerkte weken heeft geduurd.
De uitzendkracht kan de overeenkomst, zolang het beding geldt, met onmiddellijke ingang beëindigen.
Een uitzendbeding is alleen geldig in de eerste 78 weken waarin je voor het uitzendbureau werkt.

Detachering

Een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding is een detacheringsovereenkomst. Deze overeenkomst wordt aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Omdat het detacheringsbureau de werkgever is, loopt het detacheringsbureau de werkgeversrisico’s bij ziekte (doorbetaling van het loon) en bij ontslag (transisitievergoeding).

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren?

Het grote verschil is dat uitzendbureaus doorgaans starten met een fase A overeenkomst met uitzendbeding, terwijl detacheringsorganisaties veel met ‘gewone’ contracten werken en geen gebruik maken van het zogenaamde fasensysteem. Er wordt door detacheringsbureaus vaak gestart met een contract voor 6 of zelfs 12 maanden.
Bij een uitzendbureau wordt een overeenkomst zonder uitzendbeding ook wel een detacheringsovereenkomst genoemd. Er zijn ook uitzendbureaus die mensen voor langere tijd willen binden en (vrijwel) direct langlopende detacheringsovereenkomsten afsluiten.
Zoals je ziet, kan een detacheringsbureau een uitzendbureau zijn en vice versa. Het ligt eraan wat voor contracten zij hanteren voor hun medewerkers.
Over het algemeen komen detacheringen meer voor bij theoretische functies en zie je vaker uitzendkrachten bij werk waar geen of praktische scholing voor nodig is.

Payroll

loonlijst (z.nw.) 1 Het plaatsen van een werknemer op een externe loonlijst. 

Payroll feitelijk

De payrollovereenkomst is een uitzendovereenkomst, waarbij de overeenkomst van opdracht tussen de werkgever en de derde niet tot stand is gekomen in het kader van het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en waarbij de werkgever alleen met toestemming van de derde bevoegd is de werknemer aan een ander bedrijf ter beschikking te stellen. Vanaf 2020 is met de komst van de wet WAB, payroll officieel erkend als een op zichzelf staande dienstverlening. Hierbij verschuift payrolling van sector 52 (uitzenden) naar sector 45 (zakelijke dienstverlening).

Payroll in de volksmond

Payrolling is jarenlang een uitzendconstructie geweest die door werkgevers werd gebruikt om niet juridisch verantwoordelijk te zijn voor hun werknemers en hierdoor dus minder risico te lopen. Payrolling houdt in dat de inlenendbedrijf zelf de payrollkracht werft, functioneringsgesprekken voert, en de payrollkracht verloont tegen exact de zelfde voorwaarden als medewerkers in loondienst. De payrollkracht komt wel op de loonlijst van de payrolldienstverlener. De payrolldienstverlener stelt de payrollkracht exclusief ter beschikking: de payrollkracht mag dus niet van inlenendbedrijf wisselen.

Wanneer is er sprake van payrolling?

In veel situaties waarbij de juridisch werkgever niet zelf de werving en selectie heeft gedaan, is sprake van payrolling;
✔Veel vormen van uitbesteding van de W&S vallen onder payrolling, waarbij de werkgever een doorslaggevende rol in de allocatie moet spelen.
✔ Bij payrolling mag het uitzendbeding niet worden toegepast.
✔ Uitsluiting loondoorbetalingsverplichting, mits dit in de cao van de opdrachtgever geregeld is en als het gebruikelijk is in die functie.
✔ Ketenregeling (3×3 contracten) van de opdrachtgever bij payrolling.
✔ Intergraal volgen cao inlenendbedrijf (gelijk werk, gelijke rechten)
✔ Er is geen afwijking van de cao mogelijk

Are you ready for a good week?

Met deze blog wordt flexibel werk een stuk duidelijker. Benieuwd naar de details? Neem dan contact met ons op.

Diensten

Backoffice uitbesteden
Top-level partnership
Factoring
Overstappen van backoffice
All-in-one software

Goodweek

Over Goodweek
FAQ
Blogs
Vacatures

Waalwijk

Goodweek B.V.
Industrieweg 69D
5145 PD Waalwijk

Certificeringen

NEN 4400-1
VCU-certificering
WKA-verklaring
G-rekening

Didam

Goodweek B.V.
Kerkstraat 10B
6941 AG Didam

Bel, whatsapp of mail

Vestiging Waalwijk
0416 796 222

Vestiging Didam
085 065 3284

info@goodweek.nl

Everybodydeservesagoodweek

© Goodweek 2021     Privacy- & Cookie Statement     Disclaimer     Algemene Voorwaarden
      Wij maken gebruik van cookies om website verkeer te analyseren en je de beste ervaring te bieden op (en mogelijk buiten) onze website. AccepterenMeer informatie
      Privacy & Cookies Policy

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Altijd ingeschakeld
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      OPSLAAN & ACCEPTEREN